ressenya_pica_estats001006.jpg ressenya_pica_estats001005.jpg
Avís legal:
aquesta web i tot el seu
contingut és propietat de
muntanyaiaventura.cat
@
contacte
© Anna i Pep.
ressenya_pica_estats001004.jpg
PICA D'ESTATS I TOTS ELS SEUS TRESMILS
31/08/2013
Cresta de la Pica d'Estats amb tots els seus sis tresmils:

Rodó de Canalbona (3.005m)
Punta Gabarró (3.114m)
Pica d'Estats (3.143m)
Verdaguer (3.133m)
Montcalm (3.077m)
Pic de Sotllo (3.073m)
Ressenya:
Temps total: 12 hores (amb parades incloses)
Desnivell positiu total: 1900 metres aprox.


De bon matí, amb les primeres llums del dia i després d'un bon esmorzar per agafar forces, comencem la caminada que ens portarà a fer tots els tresmils de la zona de la Pica d'Estats, a la Vall Ferrera. Sortim del pàrquing de la Molinassa (1806m) i en poca estona i sense gaire esforç arribem al refugi de Vallferrera (1905m). Passat el refugi ja enfilem la primera pujada forta que ens deixa just a sobre l'aparcament, des d'on veiem la furgo molt petita.
El camí ara va planejant fins arribar a un prat on afagem el camí que puja cap a l'estany de Sotllo. Passem l'estany per l'esquerra i enllaçem amb el camí que puja cap a l'estany d'Estats, on aprofitem per recuperar forces i menjar una mica abans de començar la forta pujada que ens portarà a la cresta.

El camí que surt per l'esquerra de l'estany és la via normal per pujar cap a la Pica. Nosaltres, però, ens desviem cap el camí de la dreta per anar a buscar tota la cresta.

Enfilem doncs el camí cap el Port de Riufred amb una pujada ja bastant forta i sostinguda. Un cop arribats al port agafem la cresta de la Pica d'Estats, que fa de línia divisòria entre Catalunya i França.
Estany d'Estats amb la Pica al fons
La cresta és entretinguda però gens difícil ni molt llarga. Arribem al primer tresmil del dia, el Pic Rodó de Canalbona (3005m). Continuem la cresta cap a la Punta Gabarró (3114m), on hi ha un parell de passos més difícils però que es deixen fer bé (passos de I i algun de II inf). Aconseguit el segon tresmil del dia continuem crestejant sense dificultats i arribem ràpidament a la Pica (3143m).
Aquí recuperem forces menjant, descansant una mica i disfrutant de les vistes i d'aquest fantàstic dia.


Un cop llestos continuem la marxa baixant cap al Verdaguer (3133m) on hi arribem en poc més de dos minuts. Després de fer aquest tresmil, el quart del dia, baixem pel costat francès i anem cap al Pic de Montcalm (3077m), on també hi arribem sense cap dificultat, passant pel Coll de Riufred.

Amb el cinqué tresmil a la butxaca ara ens queda l'últim tresmil del dia i el més dur físicament i psicològicament ja que portem bastant de tute. Baixem per la vessant francesa fins el Port de Sotllo (2874m) aprofitant la neu que queda i així ens estalviem un tram de pedres. Un cop al Port decidim que encara ens queden algunes forces per intentar pujar el Sotllo, així que enfilem amunt cap a la dreta per una forta pujada de pedres fins arribar a la cresta del Sotllo. El tram de cresta que hem de fer no és gaire difícil, però la pedra està molt descomposta i cal anar amb compte.

En poca estona per fi arribem al Sotllo (3073m), el sisé tresmil del dia. Ens fem les fotos, i ben contents després d'aconseguir el que ens havíem proposat, tornem cap al port del Sotllo i d'aquí ja agafem el camí de baixada per la via normal fins arribar altre cop a la furgo, tot i que la baixada es fa força llarga i pesada després de tot l'esforç del dia, sobretot tota la zona de les Pales d'Areste, que és un constant puja i baixa fins arribar al refugi de VallFerrera.

En total unes 12 hores disfrutant d'aquest espectacular paisatge de la zona de la Vall Ferrera i d'aquest dia tant magnífic.
Editorial Alpina: Pica d'Estats - Montroig 1:25.000 (2013)
ressenya_pica_estats001001.jpg