ressenya_aneto001008.jpg ressenya_aneto001007.jpg
Avís legal:
aquesta web i tot el seu
contingut és propietat de
muntanyaiaventura.cat
@
contacte
© Anna i Pep.
ressenya_aneto001006.jpg
ANETO (3.404 m)
14/09/2013
Ressenya:
Temps total: 10 hores (amb parades incloses)
Desnivell positiu total: 1600 metres


Ens llevem a les 4h del matí en el pàrquing de Llanos de Hospital. Després d'esmorzar una mica per carregar forces, agafem el primer autobús que puja a la Besurta a les 5h del matí. Baixem de l'autobús, ens apretem les botes, engeguem el frontal i enfilem cap el refugi de la Renclusa. Comencem a caminar els primers, però ràpidament la gent ens va adelantant amb tanta pressa que sembla que els hi hagin de prendre la muntanya. Veient que tothom va tant estressat, els deixem passar a tots i ens quedem els últims, però així pugem tranquil·lament.
És divertit veure els frontals que van serpentejant el camí.
En menys temps del que esperàvem arribem ràpidament al refugi de la Renclusa (2140m). Aquí bebem una mica d'aigua i seguim amunt, on a partir d'ara el camí ja es torna realment dur.
Anem pujant fins que el dia comença a clarejar, i apaguem el frontal gairebé en el punt on ens desviem del camí normal i anem a buscar la cresta, que ens portarà cap al portillón.

Anar per la cresta té la seva gràcia ja que veiem tot el massís de la Maladeta a banda i banda. Al costat dret ens queda el glaciar de la Maladeta i al costat esquerra tenim tota la vista de l'Aneto amb el seu glaciar.
L'ambient és molt alpí i espectacular. La cresta és molt fàcil excepte l'últim tram que es complica una mica, però anant en compte no té gaires dificultats.

Arribem al portillón superior i fem un isostar mentres esperem que passi la gent que hi ha acumulada. Passat el portillón, a la zona on fa sol, tothom es para a descansar, però nosaltres continuem i gairebé passem a ser els primers. Això ens anirà bé ja que en el pas de Mahoma ens evitarem trobar molta gent i fer cua.

El pedregar que va desde el portillón fins a la glacera és un continu puja i baixa que es fa una mica llarg i pesat, ja que sembla que la glacera estigui més aprop del que realment està.
Arribats ja al començament del glaciar aprofitem per menjar una mica de fruits secs abans de posar-nos els grampons i agafar el piolet. Mirem les diferents marques que hi han a la glacera per tal de decidir quin camí agafar. Ens decantem per el de més a la dreta i que puja fins a la rimaia, ja que creiem que serà més espectacular que pujar pel mig del glaciar.
El glaciar presenta molt bones condicions després d'un any de tanta neu i fred. Així doncs, un cop equipats, enfilem pel glaciar fins arribar a la rimaia.
Vorejem gairebé tota la rimaia, i en el seu punt més alt observem que té gairebé 15 metres de gruix. També veiem que dies abans ha caigut prop d'un pam de neu.

A partir d'aquí baixem en direcció al coll de Corones, on iniciem la pujada final cap a l'Aneto. Decidim anar per el camí de l'esquerra ja que toca el sol i la neu estarà en millors condicions per pujar, al contrari del que fa la majoria de gent.
Anem pujant i enlloc de pujar per on va tothom tirem cap a la cresta, cosa que ens permet arribar amb grampons fins el pas de Mahoma, on només hi han unes 10 persones com a molt.

Ens treiem els grampons i deixem la motxilla per poder fer bé el pas de Mahoma. Aquest pas, segons el nostre parer, no té gaire dificultat si vas amb una mica de cura. Així doncs el fem sense gaires problemes i per fi arribem a l'Aneto (3404m), on ens felicitem i ens fem unes quantes fotos molt contents.
Ens estem una estoneta disfrutant de les magnífiques vistes i quan ja veiem que comença a arribar més gent al pas de Mahoma decidim tornar-lo a fer de tornada i així evitar aglomeracions. Un cop passat, tornem a agafar les motxilles i ja tirem avall fins a tornar-nos a posar els grampons.

La tornada la farem per Aigualluts. El camí és molt clar mentres anem per el glaciar. Anem tirant avall fins el punt on ja ens treiem els grampons i comença el pedregar. Aquí aprofitem per menjar una mica.
A partir d'ara el camí ja no és gens evident, però tot i això ens anem orientant molt bé fins que trobem l'Ibon del Salterillo. Aquí ja veiem el camí que hem d'agafar per tirar cap a Aigualluts.

Sense més incidències arribem a Aigualluts i d'aquí cap a la Besurta, on ja agafem l'autobús que ens torna a la furgo molt contents després d'aquest magnífic dia.
Editorial Alpina: Aneto - Maladeta 1:25.000 (2013)
Panoràmica Maladetes i Aneto
Glaciar amb l'Aneto al fons
Pas de Mahoma
ressenya_aneto001001.jpg